Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web

a GPS pontkeresés

Hőtérkép

Tisztelt érdeklődő!

Engedd meg, hogy röviden tájékoztassunk a GPS pontkereső versenyekről!

A GPS pontkereső versenyek szabályai -hasonlóan a trophykhoz- különbözhetnek mivel a rendezvény szervezők lehetőségei és a területek adottságai sem egyformák. A leginkább kedvelt időzítés az éjszaka, ugyanis a sötétben tényleg csak a magunkkal vitt technikára támaszkodhatunk a tájékozódás terén, ezért szinte az összes ilyen típusú verseny tartalmaz éjszakai részt is. Általában esti rajttal és kora délelőtti célzárással találkozunk, de akadnak 24 órás megmérettetések is. A pontok kihelyezése is különböző lehet. Vannak virtuális pontok, ahol a kontrol lapon feltett kérdésre csak akkor tudunk helyesen válaszolni, ha a megfelelő helyen vagyunk, de belefuthatunk "off-road" pontba is, ahol az autónk szélvédőjére ragasztott kontrol lapra kell a kihelyezett nyomatot elhelyezni. Az utóbbi pontoknak a teljesítése már rendszerint adrenalin termelő, mert nem elég gyalog megközelíteni a kontrol pontot, hanem az autót is oda kell valahogy juttatni, így a feladat hibátlan megoldásáért jogosan jár a plusz pont. A kihelyezett pontok megtalálására előírt kötelező sorrend nincs, ezért a versenyzők egymástól függetlenül próbálnak meg boldogulni a saját maguk által rögtönzött itiner szerint. Ez környezetvédelmi szempontból is előnyösebb, hiszen a mezőny nem egy �nyomvonalon� jár, így sokkal kisebb a taposás, mint egy trophyn. Az összes ponthoz vezet valahonnan egy -vagy több- út. Ezek az utak rendszerint jól járhatóak, a hétköznapokban is használt erdészeti közelítő utak, de akadnak ritkábban használt vagy épp nagyon benőtt, sűrű, szűk csapások is, ahol anno még talán közlekedtek is.

Az autóban általában egy sofőrnek és egy navigátornak van helye, de mivel ez sincs szabályszerűen leírva ezért ritkán, de találkozhatunk navigátor nélküli sofőrrel, vagy épp a sofőrt és a navigátort segítő harmadik, negyedik személyekkel. Különböző géposztályok általában nincsenek, mert a szabad stratégia választás miatt, miszerint a könnyebb és gyors pontok megkeresése vagy a több pontot érő, de lassabb és kockázatosabb közül mindenki maga dönti el, hogy mi az amit és az autója elbír. Legtöbbször egy autó egy csapat, de találkozhatunk olyan versennyel is, ahol párosával kell vagy ajánlott indulni. A navigációhoz bármi használható. Nincsenek korlátozva a készülékek, térképek típusai, fajtái, mennyiségei.

A célzárás kerek óra és perc, aminek a túllépése pontvesztést vagy kizárást von maga után. A türelmi idő kihasználása -ha van- pont levonással jár a felhasznált plusz idő mértékével. Ennek a súlya és maximális hossza szintén a rendezőségtől függően változik. Vitás esetekben a GPS által rögzített track (nyomvonal) adatai a mérvadóak, amiből egyértelműen kiolvasható a versenyző által megjárt út illetve a megjárt utat alkotó pontok ideje. Ezért a célba érkezéskor a kontrol lapon kívül a GPS készülék által rögzített útvonalat is le kell adni.

Összességében ezek a versenyek mint mentálisan, mint fizikailag megterhelők lehetnek, de ha csak a túra kedvéjért indulunk, akkor is örömünk lehet benne, hiszen folyamatosan a magunk urai lehetünk, miközben számtalan kihívás elé állunk. Mivel mi választjuk ki a pontokra vezet utunkat, ezért szinte teljesen kötetlenül mozoghatunk. Nem kötelező egy nehéz szituációba belemenni, ha van alternatív kerülési lehetőség. Ezeken a navigációs versenyeken a sofőrnek és a navigátornak egy nevezőn kell lenniük, hogy az út során a feladatokat bizton meg tuják oldani.

Ezek a versenyek jelentik számunkra az igazi élményt, hisz az off-road nekünk nem csak az utak adta kötöttségektől old fel, hanem az útvonalat is mi választjuk meg. Számunkra ez az igazi off-road szabadság. Így a GPS pontkereső versenyek azok, amiket már előre várunk, amelyekre készülünk, amelyek előtt éjszakánként nem tudunk aludni...

A GPS pontkereső versenyek ahol-jai, azaz gondolatok tömören:

  Ahol a kontrol ponthoz nem jár itiner... 
 
  Ahol a terepjáró képességet a józan ész vezérli...

  Ahol a megfontoltság célra vezetőbb, mint a kapkodás...

  Ahol minden egyes másodperc számít...

  Ahol se ember, se gép nem pihenhet...

  Ahol az éberség nem apadhat alább...

  Ahol a stressz folyamatosan emelkedett állapotban tart...

  Ahol pillanatok alatt döntesz, melyik utat válaszd...

  Ahol nem számít éjjel van vagy nappal...

  Ahol a hosszabb út a "rövidebb"...

  Ahol valódi izgalmak várnak rád...  
 
 
                                                                                                                                                                                              forrás:www.hoze.hu

TOPlist